1 of 10

Lakeview Penthouse

Situated within a two-story mansard penthouse with stunning 270 degree views, this duplex apartment establishes a series of material layers that unfold around a J-shaped plan and create spaces between them.  The layered strategy serves to create a rich and varied material palette within each room, while providing a consistency that threads its way through the project, creating a unifying effect on the large 8000 square foot unit.

Connecting the two floors is a sculptural stair fabricated from oxidized steel and glass and up-lit from an illuminated glass platform below. The stair, along with primary living and sleeping areas reside between a polished plaster perimeter and a millwork paneled core.

The polished plaster surface at the exterior acknowledges the traditional mansard geometry of the ornamental building, but re-interprets it.  The wall is detailed as a 3” thick shell, revealed away from structural concrete columns and pulled inboard from the windows to visually lighten its appearance.  The polished surface serves as a reflector to illuminate the space with direct lighting in the living areas on the 38th floor and indirect lighting in the sleeping areas on the 39th floor.

The millwork paneled core defines the inboard side of the primary spaces and encloses the kitchen, bathrooms, and other service rooms.  Gray lacquered panels form the outer layer of the core.  At openings and penetrations through it, such as the entry, the kitchen and along the corridor on 39, additional layers are unveiled including flat cut walnut oxidized steel, painted plaster and decorative tile.

Interiors: Sharlene Young – Symbiotic Living
Construction: Norcon, Inc.